Koliko traje fizikalna terapija zavisi od dosta faktora, pre svega od tipa povrede i celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta.

U skladu sa tim, trajanje procesa lečenja može da varira, ali i svaka pojedinačna terapija različito traje u zavisnosti od stanja pacijenta, ali i od terapijskih metoda koje se primenjuju.

Jedna sesija fizikalne terapije najčešće traje između 30 minuta do sat vremena. Međutim, ukupan broj sesija i trajanje terapije zavisiće od složenosti problema i napretka stanja pacijenta.

Kod lakših povreda, terapija može trajati samo nekoliko nedelja, dok za oporavak kod težih stanja može biti potrebno nekoliko meseci ili čak godina.

Šta je fizikalna terapija i koliko traje?

Fizikalna terapija predstavlja bitan deo procesa rehabilitacije koji pomaže pacijentima da uspostave funkcionalnost nekog dela tela nakon povrede ili operacije. Tokom terapije se kombinuju različite tehnike, vežbe i tretmani kako bi se smanjila bol, poboljšala pokretljivost i snaga.

Tokom terapijskog procesa se primenjuju i kombinuju različite vrste vežbi, masaže, elektroterapija, terapije toplotom i hlađenjem, kao i razne tehnike mobilizacije i manipulacije.

Fizioterapeuti poseduju znanje iz oblasti anatomije, biomehanike i fiziologije tela na osnovu koga procenjuju stanje pacijenta i prave personalizovani plan fizikalne terapije.

Pored ubrzavanja procesa oporavka od povreda i nakon operacije, fizikalna terapija se primenjuje i za lečenje sportskih povreda, bolova u leđima, artritisa, neuroloških poremećaja kao što su multipla skleroza ili moždani udar.

Faktori koji utiču na trajanje fizikalne terapije

Mnogo faktora utiče na to kojom će se brzinom odvijati oporavak pacijenta, kao i koliko će celokupan proces fizioterapije trajati. Pre svega na to utiču težina povrede i stanje pacijenta, pa zbog toga ozbiljnije povrede i kompleksna stanja zahtevaju duži period oporavka.

Starost pacijenta je, takođe, faktor koji značajno utiče na tok i trajanje terapije. Starenje utiče na smanjenje mišićne mase, smanjene fleksibilnosti i usporavanje procesa oporavka.

Oboljenja koja su česta kod starijih osoba poput artritisa ili osteoporoze, zahtevaju posebno prilagođen pristup fizikalnoj terapiji.

Pored navedenog, proces oporavka se dodatno usporava ako je osoba ranije već imala određene povrede.

Redovne terapije su ključne za oporavak

Doslednost i redovni odlasci pacijenta na terapiju su izuzetno bitni da bi proces fizikalne terapije doneo rezultate; da li pacijent prati terapijski program i koliko je dosledan u vežbama i tretmanima utiče na brzinu oporavka i trajanje terapije.

Sa druge strane, odgovornost terapeuta je da prilagodi terapijski plan promenama stanja pacijenta, pa tako može korigovati i trajanje terapije ukoliko je potrebno da lečenje traje duže ili da se završi ranije.

Od čega zavisi koliko će trajati fizikalna terapija?

Kao što je prethodno pomenuto, trajanje fizikalne terapije zavisi od više različitih faktora, uključujući vrstu i ozbiljnost povrede, individualne potrebe pacijenta i preporuke lekara. Pacijenti koji se pridržavaju terapije i saveta vide brži napredak.

Što se tiče jedne terapijske sesije, njeno trajanje je uslovljeno između ostalog brojem i kombinacijom terapijskih metoda koje je potrebno primeniti. Tokom fizikalne terapije se u zavisnosti od stanja pacijenta kombinuju sledeće terapijske tehnike:

  • Terapeutske vežbe
  • Masaža
  • Elektroterapija
  • Terapije hlađenjem (krioterapija)
  • Tehnike mobilizacije i manipulacije
  • Terapija laserom
  • Ultrazvučne terapije

Kako ubrzati proces fizikalne terapije?

Redovno i dosledno izvršavanje preporučenih vežbi na terapiji je neizostavno kako bi došlo do poboljšanja stanja pacijenta. Ipak, i pored pridržavanja svih saveta terapeuta, proces fizikalne terapije ume da traje prilično dugo, pacijenti odvajaju značajan deo svog dana kako bi se posvetili terapiji.

Zbog toga se većina pacijenata koji se nalaze u terapijskom procesu pita da li postoji način da fizikalna terapija traje kraće i da se čitav proces lečenja ubrza. Primena inovativne FSWT terapije omogućava pacijentima duplo brži oporavak i skraćuje celokupan proces fizikalne terapije.

Kako FSWT terapija ubrzava proces oporavka?

FSWT terapija predstavlja inovativnu terapiju koja emitovanjem fokusiranih talasa dubinski prodire u oštećeno tkivo i regeneriše ga. Na taj način se ubrzava celokupan proces oporavka i sama fizikalna terapija znatno kraće traje.

FSWT terapija utiče na obnavljanje i stimuliše oporavak kostiju, tetiva, tkiva i krvnih sudova. FSWT je deo terapijskog procesa i primenjuje se uz ostale metode fizikalne terapije koje su preporučene od strane fizijatra.

Pre početka primene FSWT terapije je neophodno obaviti fizijatrijski pregled, kako bi se ustanovilo da li ovaj vid terapije pogodan za lečenje datog stanja.

Jedan od glavnih benefita FSWT terapije je rapidno smanjenje bola, a već nakon prve terapije većina pacijenata primećuje smanjenje bola i do 30%. Tretman je delotvoran čak i u akutnoj fazi kada je bol veoma intenzivan, ali i u subakutnoj fazi kada su tegobe u izvesnoj meri već ublažene.

U lečenju kojih stanja se primenjuje FSWT?

FSWT terapija se primenjuje u lečenju brojnih stanja koja karakteriše jak bol, a neka od njih su:

  • Polineuropatija
  • Diskus hernija
  • Teniski lakat
  • Golferski lakat
  • Petni trn
  • Spondiloza

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____